EDGE EFFECTS

Moviments naturals a la vora de Farrera

Edge Effects, moviments naturals a la vora de Farrera, és una exposició dels artistes: Anna Rubio, Quelic Berga, Joanès Simon-Perret, Kati Gausmann, Nabb&Teeri, Tuula Närhinen, i Tracey Warr.

Exposició comissariada per Lluís LlobetLluís Sabadell ArtigaPere Báscones i Marta Prunera.

Per a que hi hagi moviments naturals calen tres elements imprescindibles: energia, temps i matèria. L’esdevenir dels moviments aboquen en transformacions constants i evolucions en determinada direcció. Són un desplegament d’energia que, al llarg del temps, deixa empremtes en la matèria.

L’evolució de la biosfera, en el temps i en xarxa complexa, ha permès l’existència de moltes espècies com ara també la nostra. En un moment i en un lloc determinats de la biosfera, un ésser viu acumula el coneixement biològic que li ha permès arribar fins aquí després de milions d’anys d’experiència i selecció. Un ésser de la nostra espècie humana, a més, inclou totes les capes de sediments viscuts, tan els evidents com els més subtils: el seu cos, el seu territori, la seva cultura, el seu caràcter, la memòria, les emocions, les relacions, el raonament, la consciència, l’actitud…

Ara i aquí, individualment i col·lectiva, és un moment de dubte sobre on som i cap on anem: com afrontem la crisi ambiental de relació entre la nostra espècie i la biosfera que ens acull? I des de la nostra activitat diària: com pot la creació artística contribuir a aconseguir aquest equilibri ambiental, subsidiàriament també social i econòmic?

L’exposició on-line, Moviments naturals a la vora de Farrera, recull el treball dels 8 artistes que han passat pel Centre d’Art i Natura de Farrera dins el programa europeu Frontiers in Retreat. Com a residència de treball per a artistes i investigadors que neix i creix en un petit poble de l’Alt Pirineu català, el moviment inquiet de creadors i de investigadors és ja un fenomen natural en la nostra biosfera local. El repte que tenim com a societat global és aconseguir una forma de vida i d’organització social més harmònica i sostenible. Des de la nostra minúscula localitat i humil activitat compartim amb vosaltres aquestes reflexions fetes pels artistes.

Gràcies Quelic, Kati, Janne, Maria, Tuula, Anna, Joanès i Tracey, per les vostres aportacions!

Aquesta exposició s’ha ordenat a partir de 8 àmbits definits per diverses actituds, disposicions d’ànim o, directament accions, que proposen els artistes per afrontar els nous reptes:

1) Comprendre la natura i aprendre d’ella

2) Re-naturalitzar la nostra vida

3) Reduir l’impacte de la petjada

4) Jugar per a créixer i ser feliç

5) Escoltar l’esperit del lloc

6) Viure l’ara i aquí, deixar-nos sorprendre

7) Cultivar la consciència universal

8) Apropar-nos a nous paradigmes

D’una banda les fronteres dibuixen línies divisòries, però per l’altra també són zones de transició i contacte. La diversitat sempre és més rica en aquelles àrees on dos ecosistemes es troben: d’això en diem “l’efecte vora”. Una trobada que no deixa a ningú indiferent.

Durant els darrers 5 anys de col·laboració internacional dins del projecte Frontiers in Retreat (2013-2018), set residències de creació de la perifèria d’Europa, s’hi han apropat emprant diversos mètodes multidisciplinars i artístics. Aquests indrets remots són considerats com a fronteres on el contacte entre l’ésser humà i altres formes de vida es torna tangible. Permeten conèixer els processos entrellaçats de canvi ecològic, social i econòmic – tant en les seves manifestacions locals com a escala planetària.

El projecte ha dibuixat pràctiques artístiques que donen resposta a preocupacions ecològiques, i ha explorat les diverses maneres en què es pot percebre i abordar l’ecologia. Un total de 25 artistes han estat convidats a dur a terme recerca i producció de material artístic en resposta a certs ecosistemes particulars. La seva recerca ha passat tant per fiords, boscos, illes, com pobles, ciutats i muntanyes d’Islàndia, Finlàndia, Escòcia, Letònia, Lituània, Sèrbia i Catalunya (Espanya). Al llarg del projecte, els artistes i les organitzacions participants han desafiat les premisses inicials del projecte -productivament parlant, tot incrementant la diversitat. En comptes d’un conjunt fix de teories, conceptes i mètodes, hi ha múltiples veus i opinions, posicions i pràctiques que de fet són, l’efecte vora.

Aquest 2017, Frontiers in Retreat organitza una sèrie d’exposicions sota el nom “Efectes Vora”. Set exposicions satèl·lit teixeixen els processos geogràficament dispersos i els discursos clau desenvolupats durant els últims quatre anys.  A més de reflectir les diferències i ressonàncies entre els particulars indrets de Frontiers, aquestes discussions també han emigrat en un nou context a través d’una exposició col·lectiva al Centre Art Sonje de Seül.

A través de la creació d’una plataforma d’investigació compartida, Frontiers in Retreat ha apropat al mapamundi set indrets que estaven ben allunyats geogràficament els uns dels altres. En comptes de la cartografia convencional, el procés s’assembla a una mena de cartografia profunda: alhora que s’ocupa de les característiques úniques de cada lloc, els participants també han après sobre les complexes co-dependències i forces que configuren els hàbitats, trajectòries humanes i no humanes, així com patrons de migració a nivell global.

Sota l’ètica de Frontiers in Retreat, els esdeveniments dels “Efectes Vora” del 2017-2018 plantegen qüestions crítiques sobre la constitució de fronteres i límits. Un altre enfocament és la recerca d’un nou paradigma més enllà dels modes de vida fòssil, que inevitablement estan arribant a la seva fi. Aquests punts focals es tenen presents al mateix temps que es reconeix que l’art no s’hauria d’instrumentalitzar per tal de trobar solucions simplistes. Al contrari, pot revelar conflictes dins dels nostres valors, formular preguntes que qüestionin l’ status quo i crear un espai de discussió i debat. A mesura que el projecte Frontiers segueixi sent una plataforma oberta que s’adapta a nous contextos, es poden esperar més efectes vora.

Jenni Nurmenniemi
Comissària, Frontiers in Retreat; HIAP – Helsinki International Artist Programme
Taru Elfving
Comissària, Fundadora del Projecte i assessora curatorial

1// Comprendre la natura i aprendre d’ella

Pollen Still Life

Focal Exercises, Multimedia project 2015

Nabb & Teeri

Local Colours, Local rocks, Local winds

Tuula Narhinen

dancing dough and circumstances I

2017

Kati Gausmann

2// Re-naturalitzar la nostra vida

Pedres

En procés, 2015

Anna Rubio

In Thousand Years-Microcity

2014

Joanès Simon Perret

3// La nostra petjada

Square mEATers

2015

Quelic Berga

Water “FORD”

2015

Tracey Warr

4// Jugar per créixer i ser feliç

Machines

2015

Joanès Simon Perret

Micromimesis

Focal Exercises, Multimedia project 2015

Nabb & Teeri

5// Escoltar l'esperit del lloc

El ressò de les ermites

2014-15

Anna Rubio

Scale 1:1

Focal Exercises, Multimedia project 2015

Nabb & Teeri

Local water

Tuula Narhinen

6// Viure l'ara i aquí

Sun happening

2015

Joanès Simon Perret

dancing dough and circumstances II

2017

Kati Gausmann

7// Cultivar la consciència universal

Clarobscur

2014

Anna Rubio

God

2015

Quelic Berga

8// Canviar de paradigma

Spirals within spirals

En procés, 2014

Quelic Berga

Entrevistes amb els artistes

Traducció a l’anglès: Anna Crowe.

Amb el suport de: